Vasteloaves-programma Hoej-Hoej-Comité

Lancering 60e Hoej Geet

Het Schinveldse Hoej-Hoej-Comité lanceert op carnavalsdinsdag 25 februari zijn 61e ‘Geet mit ee gesjtrikt udder’. Voorafgaand aan de lancering zal de ‘Geet’ natuurlijk op een ludieke manier gekeurd worden door de leden van carnavalsgroep JULIA en zal de ballonnenwedstrijd voor de schooljeugd plaatsvinden. De vinder van de 61e ‘Geet’ wordt volgens de traditie uitgenodigd om volgend jaar in Schinveld de nieuwe ‘Geet mit een gesjtrikt udder’ op te laten.

De 60e ‘Geet’ werd vorig jaar gevonden door Gerfried Leinweber in Gladenbach – circa 30 kilometer ten noorden van de stad Giesen. De familie Leinweber heeft het Hoej-Hoej-Comité laten weten dat zij met carnaval afreizen naar Schinveld. Gerfried zal dan op carnavalsdinsdag rond de klok van 15.00 uur de nieuwe ‘Geet’ Lanceren.

Hoej-Programma per dag:

Zondag 23 februari:

Wie wint in de kinderoptocht het Hoejke (de prijs voor de meest opvallende Einzelgänger)?

Maandag 24 februari:

Wie wint in de grote optocht de Frans Palantpriees (voor de meest opvallende Einzelgänger naar het voorbeeld van Hoej-mede-oprichter Frans Palant)?

Dinsdag 25 februari:

Vanaf 14.15 uur kunnen de basisschoolkinderen een gratis ballon afhalen in B.M.V. ‘De Sjinskoel’ aan de Kloosterlaan 7E. Daarna gaan de kinderen, samen met het Hoej-Hoej-Comité en de familie Leinweber, in optocht met de 61e ‘Geet’ richting Platz (het Wilhelminaplein).

Om 15.11 uur: Ballonnenwedstrijd en lancering van de 61e ‘Geet mit ee gesjtrikt udder’ door Gerfried Leinweber!

Na afloop vindt de uitreiking plaats van de Frans Palantpriees en het Hoejke in Cultureel Centrum FaSiLa, Ter Hallen 8/10. Een DJ zorgt voor de ‘stimmungsmuziek’. Iedereen is van harte welkom, in het bijzonder de carnavalesk verklede Schinveldse jeugd.

De Hoej viert zijn 15e Schrikkelverjaardag

Het Schinveldse Hoej-Hoej-Comité is binnenkort jarig. Op schrikkeldag 29 februari 2020 viert de Hoej zijn 15e verjaardag. Op carnavalsdinsdag 29 februari 1960 werd de Hoej opgericht en lieten de eerste zes Hoejers de allereerste ‘Geet mit ee gesjtrikt udder’ op vanaf de Platz (het Wilhelminaplein) in Schinveld.

Onder het motto ‘60 jaar HOEJ!’ zal deze vierjaarlijkse schrikkeldag op zaterdag 29 februari uitgebreid worden gevierd.

Theatervoorstelling “Paniek in het Hoej museum”:

De HOEJ zal nu ook weer extra aandacht aan de kinderen besteden. Het comité is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met de kleinsten onder ons. Daarom zal er ’s middags een mooie activiteit plaatsvinden voor de basisschooljeugd in Cultureel Centrum FaSiLa. ‘Party 4 Kidz’ zal dan een theatervoorstelling houden met als titel “Paniek in het HOEJ Museum” en is, zoals bij de HOEJ gebruikelijk, deze activiteit voor de kinderen gratis! De theatershow start op zaterdag 29 februari om 14.30 uur in de zaal van Cultureel Centrum FaSiLa aan Ter Hallen 8-10 te Schinveld. De zaal is vanaf 14.11 uur geopend.

Receptie, boekpresentatie en feestavond:

‘s Avonds houdt de Hoej tussen 19.11 en 20.30 uur een receptie in het Cultureel Centrum FaSiLa. Aansluitend aan de receptie zal het boek met de titel “Is de Geet gevonge?” – Een kroniek over 60 jaar Geet-oploate in Schinveld, gepresenteerd worden. Daarin heel wat verhalen over het Hoej-Hoej-Comité, aangevuld met anekdotes, wetenswaardigheden, honderden foto’s en ander beeldmateriaal.

Vervolgens zal er een gezellige feestavond plaatsvinden met optredens van diverse bekende Limburgse artiesten. Deze avond is voor iedereen die de Hoej een warm hart toedraagt gratis toegankelijk.

Natuurlijk blijft het oplaten van de ‘Geet mit ee gesjtrikt udder’ het absolute hoogtepunt in ieder kalenderjaar van de Hoej. Ook de ballonnenwedstrijd voor de jeugd hoort daar vanzelfsprekend bij.

Voor verdere info kan men terecht op de website van de Hoej: www.hoej.nl of ga naar: www.facebook.com/hoejcomite/