Hoej-Hoej-Comité viert Schrikkelverjaardag

Het Hoej-Hoej-Comité viert, traditioneel, op schrikkeldag 29 februari zijn 16e schrikkelverjaardag. Het comité werd op 29 februari 1960 opgericht en zal de vierjaarlijkse schrikkeldag in 2024 weer aangrijpen om de verjaardag uitgebreid te vieren.
Vanaf 19.11 uur houdt het Hoej-Hoej-Comité, bestaande uit Andy Beumers, Arcèn Bruls, Ben Derks, John Imming, Cheylan Thissen en Henk Vaessen een verjaardagsreceptie in Cultureel Centrum FaSiLa – Ter Hallen 8/10 – te Schinveld. Aansluitend zal er een gezellige avond plaatsvinden met optredens van diverse artiesten uit Schinveld en daarbuiten.

De oprichting van het Hoej-Hoej-Comité gebeurde op schrikkeldag 1960. Hoej, ofwel Help Oees Eege Jeug, stond vanaf dat moment voor de lancering van de ‘Geet mit ee gesjtrikt udder’ en de daaraan verbonden ballonwedstrijd voor de schoolgaande jeugd. Vanaf de eerste lancering gold het principe: verbroedering over de grenzen heen. Een brief in verschillende talen hangt sindsdien aan de ‘Geet’. De vinder wordt erin opgeroepen om meteen met het comité contact op te nemen. En nadat het antwoord en de naam van de vinder en vindplaats bekend is, neemt het comité vanuit Schinveld contact op met de vinder. Die wordt vervolgens door de leden van het comité bezocht, tot erelid benoemd en uitgenodigd om in het daaropvolgende jaar naar Schinveld te komen en carnaval te vieren. Maar vooral om de volgende ‘Geet’ op carnavalsdinsdag te lanceren.

Niet alleen de Hoejers zitten de dagen na carnavalsdinsdag in spanning te wachten op wat er komen gaat. Ook de rest van de Schinveldse bevolking en omgeving is altijd heel nieuwsgierig. Steeds weer wordt de vraag aan de Hoejers gesteld: “Nog nieks van de ‘Geet’ gehuuërd?”

Normaal gesproken land de ‘Geet’ enkele uren na de lancering. De meeste exemplaren werden door de vinders bij het krieken van Aswoensdag in de buurt van hun huis of boerderij gevonden. Zelfs de kartonnen beestjes die recordvluchten maakten naar Polen, Italië en Oekraïne. In de gevallen Polen en Oekraïne kwam er veel getelefoneer en geschrijf bij kijken naar de betreffende ambassades. Het comité moest immers zorgen dat de vinders een visum (en/of een paspoort) kregen.

Het comité bestaat sinds de oprichting in 1960 steeds uit zes mannen. Wil een van de comitéleden stoppen, wegens gezondheidsredenen, te drukke werkzaamheden of komt een comitélid te overlijden, dan gaan de overige comitéleden in conclaaf om een nieuw comitélid te kiezen. Middels witte rook wordt dan kenbaar gemaakt dat er een nieuw comitélid gekozen is.
Het zestal wordt bij allerlei activiteiten bijgestaan door een trouwe schare Bij-Hoejers. Deze personen worden benoemd vanwege bijzondere verdiensten voor de Hoej.

Alle kosten die verbonden zijn aan de diverse activiteiten van het Hoej-Hoej-Comité worden betaald door de Hoejers. Zowel de ballonnenwedstrijd, waarmee leuke prijzen te winnen zijn, als ook de St. Maartensviering die het comité sinds 1994 organiseert, is voor de kinderen geheel gratis. Het comité ontvangt geen enkele subsidie. Op financieel gebied is men afhankelijk van vrijwillige giften van de leden van verdiensten (Bij-Hoejers) en sinds 1997 is het mogelijk, om zowel particulier of als ondernemer een jaarlijkse herinneringswimpel te kopen, tegen een vrijwillige bijdrage.

Het Hoej-Hoej-Comité hoopt op een grote opkomst op 29 februari 2024. De receptie vindt plaats tussen 19.11 en 20.30 uur. Aansluitend start feestelijke avond en is voor iedereen die de Hoej een warm hart toedraagt toegankelijk. Een avond voor iedereen, met veel muziek, ludieke optredens en veel lol. Natuurlijk is de entree, zoals gebruikelijk bij de Hoej, geheel gratis!!