Hoej-Hoej-Comité viert 15e Schrikkelverjaardag

Het Schinveldse Hoej-Hoej-Comité is binnenkort jarig. Op schrikkeldag 29 februari viert de Hoej zijn 15e verjaardag. Het comité werd op 29 februari 1960 opgericht en zal de vierjaarlijkse schrikkeldag in 2020 weer aangrijpen om de verjaardag uitgebreid te vieren.

De oprichting van het Hoej-Hoej-Comité gebeurde op schrikkeldag 1960. Hoej, ofwel Help Oees Eege Jeug, stond vanaf dat moment voor de lancering van de ‘Geet mit ee gesjtrikt udder’ en de daaraan verbonden ballonwedstrijd voor de schoolgaande jeugd. Vanaf de eerste lancering gold het principe: verbroedering over de grenzen heen. Een brief in verschillende talen hangt sindsdien aan de ‘Geet’. De vinder wordt er in opgeroepen om meteen met het comité contact op te nemen. En nadat het antwoord en de naam van de vinder en vindplaats bekend is, neemt het comité vanuit Schinveld contact op met de vinder. Die wordt vervolgens door de leden van het comité bezocht, tot erelid benoemd en uitgenodigd om in het daarop volgende jaar naar Schinveld te komen en carnaval te vieren. Maar vooral om de volgende ‘Geet’ op carnavalsdinsdag te lanceren.

Niet alleen de Hoejers zitten de dagen na carnavalsdinsdag in spanning te wachten op wat er komen gaat. Ook de rest van de Schinveldse bevolking en omgeving is altijd heel nieuwsgierig. Steeds weer wordt de vraag aan de Hoejers gesteld: “Nog nieks van de ‘Geet’ gehuuërd?”

Normaal gesproken landen de ‘Geete’ enkele uren na de lancering. De meeste exemplaren werden door de vinders bij het krieken van Aswoensdag in de buurt van hun huis of boerderij gevonden. Zelfs de kartonnen beestjes die recordvluchten maakten naar Polen, Italië en Oekraïne.  In de gevallen Polen en Oekraïne kwam er veel getelefoneer en geschrijf bij kijken naar de betreffende ambassades. Het comité moest immers zorgen dat de vinders een visum (en/of een paspoort) kregen.

Het comité bestaat sinds de oprichting in 1960 steeds uit zes mannen. Wil een van de comitéleden stoppen, wegens gezondheidsredenen, te drukke werkzaamheden of komt een comitélid te overlijden, dan gaan de overige comitéleden in conclaaf om een nieuw comitélid te kiezen. Middels witte rook wordt dan kenbaar gemaakt dat er een nieuw comitélid gekozen is.

Het zestal wordt bij allerlei activiteiten bijgestaan door een trouwe schare Bij-Hoejers. Deze personen worden benoemd vanwege bijzondere verdiensten voor de Hoej.

Alle kosten die verbonden zijn aan de diverse activiteiten van het Hoej-Hoej-Comité worden betaald door de Hoejers. Zowel de ballonnenwedstrijd, waarmee leuke prijzen te winnen zijn, als ook de St. Maartensviering die het comité sinds 1994 organiseert, is voor de kinderen geheel gratis. Het comité ontvangt geen enkele subsidie. Op financieel gebied is men afhankelijk van vrijwillige giften van de leden van verdiensten (Bij-Hoejers) en sinds 1997 is het mogelijk, om zowel particulier of als ondernemer een jaarlijkse herinneringswimpel te kopen, tegen een vrijwillige bijdrage.

PROGRAMMA ZATERDAG 29 FEBRUARI

Onder het motto ‘60 jaar HOEJ!’ zal deze vierjaarlijkse schrikkeldag op zaterdag 29 februari uitgebreid worden gevierd.

Theatervoorstelling “Paniek in het Hoej museum”:

De HOEJ zal nu ook weer extra aandacht aan de kinderen besteden. Het comité is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met de kleinsten onder ons. Daarom zal er ’s middags een theatervoorstelling door Party4Kidz verzorgd worden met als titel “Paniek in het HOEJ Museum”.

De theatershow start zaterdag 29 februari om 14.30 uur in de zaal van Cultureel Centrum FaSiLa aan Ter Hallen 8-10 te Schinveld. De zaal is vanaf 14.11 uur geopend en de toegang is uiteraard gratis.

Receptie, boekpresentatie en feestavond:

Vanaf 19.11 uur tot 20.30 uur houdt het Hoej-Hoej-Comité, bestaande uit Arcèn Bruls, Ben Derks Twan Daemen, John Imming, Cheylan Thissen en Henk Vaessen een verjaardagsreceptie in Cultureel Centrum FaSiLa. Aansluitend aan de receptie zal het boek met de titel “Is de Geet gevonge?” – Een kroniek over 60 jaar Geet-oploate in Schinveld, gepresenteerd worden. Daarin heel wat verhalen over het Hoej-Hoej-Comité, aangevuld met anekdotes, wetenswaardigheden, honderden foto’s en ander beeldmateriaal.

Vervolgens zal er een gezellige feestavond plaatsvinden met optredens van diverse bekende Limburgse artiesten zoals Lammedam, Trio Ôngeplök en Kölsch Platt. Daarnaast verzorgt Martin Hurkens een speciaal optreden met onder andere een medley van liedjes van de Schinveldse troubadour Joep Rademakers. Dit als opmaat naar een groot evenement dat in 2021 als eerbetoon wordt georganiseerd omdat Joep Rademakers dan 90 jaar zou zijn geworden.

Deze avond is voor iedereen die de Hoej een warm hart toedraagt gratis toegankelijk.

Het Hoej-Hoej-Comité hoopt op een grote opkomst op 29 februari 2020.

Voor verdere info kan men terecht op de website van de Hoej www.hoej.nl of ga naar www.facebook.com/hoejcomite/