Sabine Götze benoemd tot nieuw erelid van Hoej-Hoej-Comité

De zes comitéleden gingen het afgelopen weekeinde in het Ruhrgebied op bezoek bij de vindster van de 51ste ’geet mit ee gesjtrikt udder’, het kartonnen geitebeestje dat carnavalsdinsdag – 16 februari – vanaf de Platz (het Wilhelminaplein) in Schinveld  werd gelanceerd door de vinder van de Hoej-geet-2009, de 14-jarige Franse scholier Jordan Molé uit Dampierre sur Moivre in de Champagne. De Hoejers troffen in Pelkum – een zeer landelijk stadsdeel van Hamm – een enthousiaste familie Götze en een al even enthousiaste stadsdeelburgemeester Udo Schulte. De Westfälischer Anzeiger had in een groot artikel al uitvoerig aandacht besteed aan Sabine en ’haar’ geit en toen de Hoejers later op de dag samen met Sabine en de geit de vindplaats bezochten, werd de Pelkumerin door veel passanten herkend en vrolijk begroet.

In de grote, zonovergoten tuin van de Götzes maakten de Hoejers kennis met de familie van de geete-vindster. Iedereen was het met de krant eens, de vliegende geet was inderdaad een ’tierische Überraschung’ en de mannen uit Schinveld wachtte dan ook een warm welkom en gulle gastvrijheid. De geit en het verhaal er achter waren voor de Stadt Hamm – 180.000 inwoners en zeven stadsdelen – reden genoeg om Bezirksvorsteher Udo Schulte ter begroeting af te vaardigen naar huize Götze. De stadsdeelburgemeester liet zijn welkomswoord vergezeld gaan van geschenken van de stad, een aardewerken tableau met afbeeldingen van Pelkum en de knuffelolifant, het waarmerk van Hamm. Hij ontving daarvoor van Hoej-president Jo Reijnders een aardewerken bierkruik uit Schinveld, als symbool van het rijke pottenbakkersverleden van het dorp.

De geitevindster zelf werd daarop met enig ceremonieel protocollair door de Hoej-president tot erelid benoemd. Limburgse attributen, zoals speciaal brood, echte ’sjtinkkieës’ en korenwijn, horen hier traditioneel bij. Sabines kinderen – de 9-jarige Daniël en de 16-jarige Laura – bekeken ’dat buitenlands gedoe’ met enige argwaan, maar zullen volgende jaar carnavalsdinsdag toch met hun moeder – secretaresse op een advocatenkantoor – present zijn in Schinveld, die daar de 52se ’geet mit ee gesjtrikt udder’ zal laten opstijgen.
Nadat de Hoejers samen met Sabine en de – ondanks haar vlucht van ongeveer 200 kilometer – onbeschadigde geit de landingsplek in Pelkum hadden bezocht, werd de dag besloten met een vrolijk diner in een schaduwrijke Biergarten. Bij het afscheid werd nog eens duidelijk dat het Schinveldse Hoej-Hoej-Comité nieuwe ’Ziegenbegeisterte’ vriendin rijker is geworden.