Hoej-Hoej-Comité viert op 29 februari 2020 zijn 15e Schrikkelverjaardag

Groepsfoto Hoej-Hoej Comité 2018

Het Hoej-Hoej-Comité uit Schinveld viert traditiegetrouw op schrikkeldag 29 februari zijn schrikkelverjaardag. Dat wordt in 2020 de 15e keer: het comité viert dan eigenlijk zijn 60e verjaardag aangezien de oprichting plaatsvond op 29 februari 1960. Onder het motto ‘60 jaar HOEJ!’ zal deze vierjaarlijkse schrikkeldag uitgebreid worden gevierd.

VOOR DE KINDEREN:

De HOEJ zal nu ook weer extra aandacht aan de kinderen besteden. Het comité is nu eenmaal onlosmakelijk verbonden met de kleinsten onder ons. Daarom zal er ’s middags een mooie activiteit plaatsvinden voor de basisschooljeugd in Cultureel Centrum FaSiLa. ‘Party 4 Kidz’ zal dan een theatervoorstelling houden met als titel “Paniek in het HOEJ Museum” en is, zoals bij de HOEJ gebruikelijk, deze activiteit voor de kinderen gratis!

RECEPTIE EN FEESTAVOND:

Het Hoej-Hoej-Comité zelf zal ’s avonds in Cultureel Centrum FaSiLa recipiëren. Aansluitend zal er een gezellige feestavond plaatsvinden met optredens van diverse bekende Limburgse artiesten. Deze avond is voor iedereen die de Hoej een warm hart toedraagt gratis toegankelijk.

BOEK:

Naar aanleiding van de 15e Schrikkelverjaardag zal er tijdens het avondprogramma het boek met de titel “Is de Geet gevonge?” – Een kroniek over 60 jaar Geet-oploate in Schinveld, gepresenteerd worden. Daarin heel wat verhalen over het Hoej-Hoej-Comité, aangevuld met anekdotes, wetenswaardigheden, honderden foto’s en ander beeldmateriaal. Het hardcover-boek, met een formaat van ca. 22×32 cm., omvat 340 pagina’s, is geheel in kleur en geeft een vrijwel compleet overzicht vanaf de oprichting in 1960 tot en met 2019.

GESCHIEDENIS:

De oprichting van het Hoej-Hoej-Comité gebeurde op schrikkeldag 1960. HOEJ, ofwel Help Oees Eege Jeug, stond vanaf dat moment voor de lancering van de ‘Geet mit ee gesjtrikt udder’ en de daaraan verbonden ballonwedstrijd voor de schoolgaande jeugd. Op carnavalsdinsdag was er in Schinveld niet veel te doen en ‘Bruujer’ Arnold Thissen en zijn kompanen wilden op die manier letterlijk en figuurlijk nieuw leven in de brouwerij blazen.

De lancering van de ‘Geet’ trekt elk jaar veel toeschouwers uit de hele regio en het is altijd weer spannend of de ‘Geet’ wel of niet gaat: de ene keer schijnt de zon en de andere keer regent het of is er windkracht 6. Vanaf de eerste lancering gold het principe: verbroedering over de grenzen heen. Een brief in verschillende talen hangt sindsdien aan de ‘Geet’. De vinder wordt er in opgeroepen om met het comité contact op te nemen. Nadat de naam van de vinder (en de vindplaats) bekend is, wordt deze telefonisch benaderd door het Schinveldse comité en vervolgens bezocht, tot erelid benoemd en uitgenodigd om in het daarop volgende jaar naar Schinveld te komen en carnaval te vieren. Maar vooral om een nieuwe ‘Geet mit ee gesjtrikt udder’ op carnavalsdinsdag te lanceren. Sindsdien heeft het comité heel wat vinders van de ‘Geet’ in Schinveld mogen ontvangen en is de traditie uitgegroeid tot een meer dan regionaal evenement.

Van de inmiddels 60 gelanceerde ‘Geete’ kwam het overgrote deel in België en Duitsland terecht. De ‘Geet’ is door de jaren heen gevonden in Polen (1x), Oekraïne (1x – een recordvlucht van bijna 1800 kilometer!), Italië (2x), Frankrijk (7x), België (8x), Luxemburg (1x), Duitsland (22x) en Nederland (7x).

De zes oprichters zijn inmiddels overleden, maar de traditie is springlevend en blijft dat ook als het aan het huidige zestal (Henk Vaessen, Twan Daemen, Ben Derks, Arcèn Bruls, Cheylan Thissen en John Imming) ligt. Zonder subsidie, maar met de hulp van vele tientallen Bij-Hoejers, zorgen ze er elk jaar voor dat de schoolkinderen gratis aan de ballonnenwedstrijd mogen meedoen en met Sint Maarten een gratis lampion met traktatie kunnen afhalen.

MILIEU:

Het oplaten van de ‘Geet mit ee gesjtrikt udder’ is het absolute hoogtepunt in ieder kalenderjaar van de HOEJ. Ook de ballonnenwedstrijd voor de jeugd hoort daarbij. Het comité is zich er echter al geruime tijd van bewust dat de ballonnen een probleem zijn voor de natuur. Daarom gebruikt het comité al jaren afbreekbare ballonnen en geen kleurrijk sierlint, maar natuurlijk en afbreekbaar sisaltouw om zo het milieu aanzienlijk minder te belasten. Toch wil het Hoej-Hoej-Comité vanaf volgend jaar iets extra’s doen voor de natuur. In overleg met de gemeente en andere instanties gaat de HOEJ jaarlijks een (of meerdere) bo(o)m(en) planten op de zogenaamde “Nationale Boomfeestdag”, samen met de schoolgaande kinderen uit Schinveld.  

Wilt u meer weten over het Hoej-Hoej-Comité en het Sjrikkelfieës 2020? Dit is te vinden op de website van het comité: www.hoej.nl . Ook kunt u contact opnemen met de president van het Hoej-Hoej-Comité: John Imming. Telefoon: 045-5271658 / 06-25393770 E-mail: secretariaat@hoej.nl.