Hoej-Hoej-Comité bezocht Geete-vinder in Duitsland

Bezoek Geete vinder 2019

Het Schinveldse Hoej-Hoej-Comité heeft een nieuw erelid. Het is de 48-jarige Duitse zakenman Gerfried Leinweber uit Friebertshausen, een stadsdeel van Gladenbach (D). Gerfried vond de op carnavalsdinsdag onder grote publieke belangstelling in Schinveld gelanceerde 60e Geet mit ee gesjtrikt udder, ’s avonds laat in de berm van Bundesstrasse B255.

De zes Hoejers waren afgelopen weekeinde te gast in het 200 inwoners tellende Duitse gehucht, want de traditie wil dat het Comité zijn Geete-vinders persoonlijk gaat bezoeken. Die worden dan benoemd tot erelid en tevens uitgenodigd om in Schinveld als gast van de Hoej het volgende kartonnen Geetje aan vele ballonnen aan de elementen prijs te geven. Gerfried accepteerde de uitnodiging met veel plezier en hij zal dus in 2020 samen met zijn ouders op reis gaan naar Schinveld.

Het Hoej-Hoej-Comité heeft al Geete-vinders in onder andere België, Italië, Frankrijk, Polen, de voormalige DDR en zelfs in de Oekraïne. Ook in Duitsland landden al meerdere Hoej-Geete. En nu dus ook in Friebertshausen, een kilometer of 20 van de stad Marburg en hemelsbreed zo’n 250 kilometer van Schinveld.

Tijdens de bijzonder hartelijke ontvangst van de Hoejers in de ouderlijke woning van Gerfried waren er plichtplegingen met toespraken en werden geschenken uitgewisseld. Aansluitend leidde Gerfried en zijn ouders het gezelschap rond door zijn dorpje en werd de plek bezocht waar de Hoej-Geet zo’n vier maanden geleden was geland. In de avond volgde een gezellig diner. Het comité kan terugkijken op een mooie dag in Friebertshausen.

Omdat het Hoej-Hoej-Comité al 60 jaar een Geet heeft gelanceerd ter afsluiting van de carnavalsviering heeft president John Imming over dit fenomeen en deze mooie traditie een kroniek geschreven. Bijna 4 jaar is hij bezig geweest met uit uitspitten van het Hoej-archief en veel, vooral oude, informatie weten te achterhalen bij mensen die de Hoej vanaf het begin hebben meegemaakt. Om het boek gereed te krijgen heeft John veel hulp gehad van Hoejer Ben Derks en oud-president Jo Reijnders.

Het boek krijgt de titel: “Is de Geet gevonge?” Een kroniek over 60 jaar Geet-oplaten in Schinveld. Heel wat verhalen over het Hoej-Hoej-Comité, aangevuld met veel anekdotes, wetenswaardigheden, honderden foto’s en andere documenten. Het boek wordt uitgebracht met harde kaft en omvat ongeveer 320 pagina’s binnenwerk in A-4 formaat. Geheel in kleur uitgevoerd met een vrijwel compleet overzicht vanaf de oprichting op schrikkeldag 1960 tot en met 2019, zal het een prachtig collectors-item worden.

Het boek is te verkrijgen vanaf 29 februari 2020. Belangstellenden kunnen zich voorinschrijven en een exemplaar tegen een gereduceerde prijs (een korting van € 5,- op de standaardprijs van € 29,50) aanschaffen.  

Heeft u interesse? Maak dan vóór 1 september aanstaande € 24,50 per boek over op bankrekeningnummer van het Hoej-Hoej-Comité: NL16 RABO 0146 7263 32 o.v.v. HOEJ-BOEK 2020. (Van alle voorinschrijvers zal als dank de naam achterin het boek vermeld worden).

Het boek is dan af te halen tijdens de feestavond op schrikkeldag 2020. Ná 1 maart is het boek te verkrijgen bij o.a. John Imming. Andere mogelijkheden om in het bezit te komen van dit fraaie naslagwerk worden t.z.t. bekendgemaakt in de lokale media.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met John Imming. Telefoon: 045-5271658 / 06-25393770. E-mail: secretariaat@hoej.nl