Hoej-Geet bestaat 5×11 jaar

De Hoej-Geet uit Schinveld bestaat het komend carnavalsseizoen 5×11 jaar. Het Comité werd opgericht op schrikkeldag 29 februari 1960. Hoewel 2014 geen schrikkeljaar is en de Hoej dus eigenlijk niet jarig is, willen de Hoejers toch niet zomaar aan dit jubileum voorbijgaan.

De Hoej lanceerde op 29 februari 1960 de eerste ‘Geet mit een gesjtrikt udder’. Sindsdien zijn er al 54 ‘Geete’ vanaf De Platz (Wilhelminaplein) in Schinveld aan een grote tros ballonnen naar onbekende bestemmingen vertrokken. De vinder wordt vervolgens door het Hoej-Hoej-Comité uitgenodigd om het jaar erna naar Schinveld te komen om de volgende ‘Geet’ op te laten. Het kartonnen beest werd al gevonden in Duitsland, Nederland, België, Frankrijk, Italië, Polen, Luxemburg en Oekraïne.
Samen met de ‘Geet’ kiezen ook telkens honderden ballonnen van de schooljeugd het luchtruim. Aan deze ballonnenwedstrijd zijn prijzen verbonden. Ballonnen van kinderen kwamen al terecht in Noord-Afrika, Zweden en bij de Kaspische Zee.

De 55e ‘Geet mit een gesjtrikt udder’ zal door Marc Schmitz, vinder van de 54e ‘Geet’, op dinsdag 4 maart 2014 worden gelanceerd.