Hoej-Comité bezoekt Poolse vinder 62e ‘Geet’

Bezoek Geete Vinder 2021

Het Schinveldse Hoej-Hoej-Comité heeft een bezoek gebracht aan Dominik Szymanski, de vinder van de 62e ‘Geet mit ee gesjtrikt udder’. De 19-jarige Poolse student heeft beloofd om in 2022 naar Schinveld te komen om de volgende ‘Geet’ op te laten.

Het kartonnen geitenbeest heeft al vaker landingsplaatsen uitgekozen die iets met soortgenoten te maken hebben. Dit keer was het wel heel bijzonder. De op carnavalsdinsdag gelanceerde Geet kwam terecht in de buurt van de Poolse stad Poznan. Die heeft twee geitenbokken als symbool. Maar het dorpje Parkowo, 40 kilometer verderop, waar de Geet uiteindelijk in het struikgewas landde, dankt zijn naam aan ene zekere heer Park, die het gebied rond 1400 gebruikte om geiten te houden en wilde dat ‘de geur van geiten’ verbonden bleef aan de plaats Parkowo.

En zo gebeurde het dat Dominik drie weken na de lancering op een stuk grond van zijn ouders de flink gehavende Geet en de brief van het comité  in het struikgewas ontdekte, zo’n 900 kilometer van Schinveld. Zijn 14-jarig zusje Dominika zorgde dat de brief vertaald werd en drong er bij haar broer op aan om vooral te reageren. Na 25 dagen kwam de brief eindelijk in Schinveld aan.

Tijdens de gastvrije ontvangst in huize Szymanski in Parkowo werd Dominik benoemd tot erelid van het Comité en ontving hij de traditionele geschenken: Hoej-brood, Limburgse stinkkaas en een fles drank. Ook kreeg hij de bijbehorende oorkonde en uiteraard de uitnodiging om de volgende Geet op te laten. Dominik, zijn ouders en zijn zusje hebben die uitnodiging met veel enthousiasme aangenomen.