Ballonkaartje van de Hoej na 24 jaar terug in Schinveld

Afgelopen week werd het Hoej-Hoej-Comité verrast met de ontvangst van een ballonkaartje. Het kaartje was geadresseerd op het adres van oud Hoejer Jo Reijnders. Daaruit bleek al dat het een iets ouder kaartje moest zijn. Na opening van de envelop door de secretaris van de Hoej bleek dit kaartje te zijn opgelaten door de 9 jarige Wieno Bosch uit de Emmastraat te Schinveld. Ook was er een Pools krantenknipsel bijgevoegd. Zoals gebruikelijk bij de Hoej werd het kaartje teruggebracht naar de persoon die het kaartje had opgelaten. Hier bleek dat Wieno ondertussen 33 jaar oud was en hij het kaartje in 1988 had opgelaten.

Uit de vertaling van het krantenknipsel blijkt, dat de uit Studzieniec – Polen, afkomstige Wladyslaw Dobrucki tijdens een renovatie van het plafond van zijn garage het kaartje tussen de pannen vond. In het begin hechtte hij hier weinig waarde aan maar, na een wandeling door het bos met zijn zoon, gaf het hem stof tot nadenken. Toen hij eerder met zijn zoon naar het bos was gegaan om paddenstoelen te plukken vonden ze de overblijfselen van een ballon, met briefkaarten van twee Duitse kinderen, die deze vanuit hun woonplaats hadden verstuurd. De achterliggende gedachte hierbij is, net als bij de Hoej, dat de vinder de kaart naar de afzender terugstuurt, zodat die kan nagaan hoeveel kilometer de ballon heeft afgelegd.

Wladyslaw en zijn 10 jarige zoon Pawel stuurden al na een paar dagen de briefkaarten terug aan de negenjarige jongen en het zesjarige meisje uit Duitsland. Dit gaf de heer Wladyslaw echter meer stof tot nadenken. Hij besloot om samen met zijn zoon de briefkaart, die hij bij het opknappen van het onderplafond van zijn garage na zware regens had gevonden, ook te ontcijferen en terug te sturen. En het lukte hen om vast te stellen dat de kaart was verstuurd door een negenjarige jongen uit Nederland. Het is hen niet bekend hoe de kaart in het onderplafond is terechtgekomen maar ze vermoeden dat dat in de jaren tachtig gebeurd moet zijn, toen de garage voor het laatst is opgeknapt. Vader en zoon besloten de briefkaart terug te sturen. De familie Bosch vindt het fijn dat het kaartje na al die jaren toch nog is aangekomen en is van plan om Wladyslaw terug te schrijven.